Powered By Blogger

luni, 7 decembrie 2009

Imaginea care ne va ramane in minte dupa turul decisiv al alegerilor prezidentiale este topaitul vesel al lui Mircea Geoana de mana cu "fratele" Crin Antonescu dupa aflarea rezultatelor exit-pollurilor. Urmata de sampania cu Bruderschaft de la sediul PNL si incredibila rasturnare de scor care a urmat.

Ce-ar fi de spus la cateva ore dupa acest deznodamant neasteptat?, se intreaba Mihai Damian, pe Inventarul Stricaciunilor Politice.
De ce a castigat Traian Basescu?

Fostul si viitorul nostru presedinte a plecat in aceasta campanie cu un handicap enorm. Cel al unui mandat de cinci ani care se sfarsea intr-o perioada de criza economica, de care pe drept cuvant sau nu putea fi facut responsabil de catre electorat. A fost prima campanie in care guvernantii n-au dat pomeni electorale si nici n-au promis mariri de salarii.
Sau fiindca guvernul Boc a fost onest, sau, cel mai probabil, fiindca in actuala conjunctura pur si simplu nu existau bani disponibili. Mai mult decat atat, in plina campanie electorala, bugetarii s-au vazut nevoiti sa ia concediu fara plata cateva zile.
Crizei economice i s-a adaugat una politica, imputabila presedintelui in functie, care, refuzand candidatura lui Klaus Johannis pentru postul de premier, nu parea sa aiba vreo solutie pentru o majoritate de guvernare stabila. Care majoritate ar fi trebuit sa faca un buget si sa obtina banii atat de necesari din partea FMI. In aceste conditii, in mod deloc surprinzator, unele sondaje ii dadeau lui Mircea Geoana 8 procente avans acum doua saptamani.
Traian Basescu si-a axat campania pe modernizarea statului “care inghite resurse” si legat de aceasta pe un discurs anti-politicieni si impotriva marilor “moguli” care ii sprijina. Acestia din urma au raspuns coalizandu-se pentru a-l sprijini pe Mircea Geoana.
Si sprijinul lor s-a tradus printr-o campanie media foarte agresiva impotriva lui Traian Basescu care a culminat cu celebrul filmulet difuzat de mii de ori. A fost o grava greseala, fiindca astfel s-a legitimat tema de campanie a presedintelui.
Dl. Geoana a mai incercat destul de timid sa vorbeasca de “locuri de munca”, dar vocea sa a fost acoperita despre discutii despre filme trucate, televiziuni aservite si asa mai departe.
Primul motiv care a dus la victoria lui Traian Basescu a fost deci ca mogulii s-au dovedit la fel de prostanaci cu cel caruia i-au acordat sprijinul.
Ajungem astfel la al doilea motiv pentru infrangerea lui Mircea Geoana care este … Mircea Geoana insusi. Comportamentul sau si mai ales vizitele mai mult sau mai putin marturisite la Sorin Ovidiu Vantu au validat la randul lor teza de campanie a presedintelui. Pe urma, prestatia sa la dezbaterea televizata a fost lamentabila. Finalmente, Mircea Geoana a aratat ca un ciclist care, avand in spate o echipa foarte puternica, se vede “adus” pana aproape de linia de sosire dupa care rateaza jalnic sprintul final.
Astfel, s-a ajuns la scena de care vorbeam la inceput, in care candidatul PSD pare acum ridicol. Acuzatia este nedreapta, dl. Geoana nu facea decat sa se bucure sincer dupa o cursa in care adversarul sau recuperase aproape toata distanta pe ultimii metri. De fapt, tot “mogulii”, prin institutele de sondaje afiliate, l-au ridiculizat o data in plus. Si astfel, dupa euforia produsa de sampanie in seara de sarbatoare, dimineata a venit cu dureri de cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mike,Blog,Banner.

BannerFans.com

ConstructiiNonStop

Metin2

eJOBS